تولید صدا: راز تولید صدا چیست؟

تولید صدا یکی از بحث های عجیب غریبی بوده که برای علاقه مندان به علم موسیقی جذابیت خودش رو داره.

امروز قراره باهم برسی کنیم که مفهوم صدا چیه و راز تولید صدا رو کشف کنیم.

هلوووو گایز های زیبا:)) حال و احوالتون چطوره؟

عاقا تاحالا به این فک کردید که صدا چطوری تولید میشه؟ اگه یادتون باشه داخل کتاب علوم دبستان یه توضیح کوچیکی راجب اینکه صدا چطور به وجود میاد یه چیزایی خوندیم اما خب امروز قراره براتون به صورت کامل و جامع توضیح بدم که داستان از چه قراره.

مطمنم که براتون خیلی جالبه!

پس با من همراه باش هم وطن :))

 تولید صدا چیست؟

موج تولید صدا

انرژی صوت برای ایجاد صدایی که برای گوش انسان قابل شنیدن باشه، مولکول‌های ماده‌ای رو که در اون حرکت می‌کنه به حرکت در میاره و امواج صوتی ایجاد می‌کنه که به شکل دایره‌ای مثل موج‌هایی در حوضچه پخش می‌شوند. با دورتر شدن امواج صوتی از منبع خودش، شدت اون به طور طبیعی کمتر میشه.

گایز!صدا خیلی شبیه آب است. شکل یا فرمی نداره، بنابراین خودش رو به شکل محیط اطراف در میاره و مثل آب، می‌تونه توسط بعضی مواد جذب بشه. به همین دلیل است که مواد جاذب و عایق صدا می تونند انتقال صدا رو در یه فضا یا از یه فضا به فضا دیگه متوقف کنند.

صدا چگونه منتشر می شود؟

تولید صدا
برای شروع این سفر به دنیای صدا، دنیای اطراف خودتون رو دوباره تصور کنید. اول هوای اطراف خودتون رو در حال حاضر تصور کنید. از تریلیون ها تریلیون مولکول های سبکی که در فضای خالی شناور هستند ساخته شده است.

هر چیز جامد مثل میز، دیوار و.. هم از اتم‌ها و مولکول‌ها ساخته شده است.

همه اینها وسیله ای برای انتشار صدا هستند. این به این معنی هست که اگه چیزی یکی از آن مولکول‌ها رو با حرکت سریع مختل کنه، اون مولکول به مولکول بعدی می‌پره و این مثل یه اثر دومینوی میکروسکوپی عمل میکنه.

هر چیزی که صدای ناگهانی تولید کنه، طبیعتاً بیشتر از یه مولکول را به حرکت در میاره، اما همه مولکول های اطراف خودش رو به حرکت در میاره. خیلی شبیه امواج از یه سنگ پرتاب شده به یه برکه است که در همه جهات دور از منبع اختلال حرکت می کنه.

گایز! صدا به صورت موج طولی حرکت می کنه. این به این معناست که مولکول ها با موج شوک به سمت خارج حرکت می کنند، اما بعد از اون به موقعیت اولیه خودشون بر می گردند.

در اینجا به چند نکته درباره صدا توجه کنید:

هیچ حرکت خالصی از مولکول ها وجود نداره و به همین دلیل است که صدا باعث ایجاد باد نمیشه.
سرعت صدا بر اساس بلندی یا زیر و بمی صدا تعیین نمیشه. بلکه با خواص فیزیکی هوا تعیین میشه. چیزهایی مثل چگالی هوا، فشار و دما همگی در سرعت صوت نقش دارند.
همه صداها در جهت کروی حرکت نمی کنند. صدا رو می تونیم در یه جهت هم هدایت کنیم.

امواج صوتی چیست؟

طول موج صوتی

وقتی گوش های شما امواج صوتی تولید شده توسط یه جسم رو پردازش می کنه، شما می توانید بشنوید.

هنگامی که یه جسم می لرزه، به هوای اطراف فشار میاره. ارتعاشات باعث انبساط هوا و فشرده شدن هوا میشه. این باعث میشه به مناطقی زیاد یا کم فشار وارد بشه چون صدا به شکل امواج به سمت گوش شما حرکت می کنه.

تولید صدا و طول موج

طول موج صوتی

زیر و بمی صدا با طول موج اون تعیین می شود. اون مولکول های ارتعاشی هوا رو که راجبش حرف زدم یادتون هست؟ هر چقدر تعداد دفعات ارتعاش اون ها در ثانیه بیشتر باشه، گام بالاتر میره. اگه ارتعاش بیشتری داشته باشند، می تونیم بگیم که طول موج کوتاه تری دارند. می تونیم این موضوع رو به امواج اقیانوس ها و فاصله از تاج یه موج تا تاج موج بعدی تشبیه کنیم.

یک موج صوتی که مولکول های هوا آن ده هزار بار در ثانیه – یا 10000 هرتز (هرتز) برای استفاده از واحد علمی – به سمت جلو و عقب حرکت می کنند – به طرز ناخوشایندی مانند سوت سگ به نظر می رسد. از سوی دیگر، یک موج صوتی که تنها 30 بار در ثانیه ارتعاش می‌کند، صدایی شبیه زلزله خواهد بود که شما به اندازه شنیدن آن احساس می‌کنید. این نوع صدا طول موج بسیار بیشتری دارد و در نتیجه میزان ارتعاش بیشتری دارد.

بلندی صدا ارتباطی با طول موج نداره.  صدای میخ‌های که روی تخته می کوبیم ممکنه بلندتر از صدای زمزمه‌های یه آدم به نظر برسه، اما در واقع اینطور نیست.

این بلندی صرفاً به دلیل قدرت موج صوتی است که در غیر این صورت به عنوان دامنه اون شناخته میشه.

سطح  تولید صدا در مقابل درک بلندی صدا

تولید صدا

نحوه درک ما از صدا، مثل بسیاری از چیزهای مرتبط با روانشناسی انسان، دنیایی عجیب و مبهم است که توسط دانشمندان کاملاً درک نشده است.

صدا دارای دامنه ای عینی قابل مشاهده است و روان آکوستیک تا حدودی با اون ارتباط داره.

سطح صدا بر حسب دسی بل، به اختصار dB اندازه گیری میشه. دسی بل در مقیاس لگاریتمی عمل می کنه نه مقیاس خطی. در عمل، این به این معنی است که افزایش 10 دسی بل تقریباً دو برابر بلندتر خواهد بود. بنابراین صدای مخلوط کن مواد غذایی با 80 دسی بل در واقع دو برابر صدای یه جاروبرقی با 70 دسی بل است.

و در نهایت شنوایی ما به راحتی با قرار گرفتن طولانی مدت در سطح صدای بالاتر از این آسیب میبینه.

خب گایز های عزیز و زیبا، امیدوارم از این مقاله هم خوشتون اومده باشه. به نظر من دنیای صدا ها، می تونه خیلی عجیب و غریب تر از چیزی که فکر می کنیم باشه.

قبل تر از این ها سعی کردم براتون مقاله های علمی زیادی درباره موزیک بنویسم. حتی یادمه یه مقاله ای درباره تاثیر موزیک بر روی مغز هم نوشتم و کلی ازش استقبال شد.

اگه از این مدل مقاله های علمی خوشتون میاد، برام کامنت بذارید تا بیشتر براتون راجب علم موسیقی بنویسم.

راستی! مشکل سایتمون هم به زودی رفع میشه!

لاو یو عال .

بای تا های 🙂

امتیاز کاربران
نویسنده
فاطمه صالحی نیا

مطالب مرتبط

چت جی پی تی
استفاده از Chat GPT در 7 مرحله + راهنمای جامع

استفاده از Chat GPT، این روز ها دغدغه خیلی از دوست داران دنیای تکنولوژی هست ...

فاطمه صالحی نیا

دانلود آهنگ مجید ملوندی کاش میش
دانلود آهنگ مجید ملوندی کاش میشد | کیفیت 320| کاملترین متن

دانلود آهنگ مجید ملوندی کاش میشد با امکان پخش کیفیت 320 اصلی و کاملترین متن ...

فاطمه صالحی نیا

متن کامل و ترجمه آهنگ Too Much از girl in red

متن کامل و ترجمه آهنگ Too Much از girl in red که داستانی هست از نادیده گرفته شدن احساسات و ضربه ای که ممکن هست به اون شخص بزنه، خواننده به زیبایی تونسته با استعاره های هنرمندانه این موضوع رو در آهنگ روایت کنه.

حسام حداد

اگر قند از برنامه غذایی حذف شود چه اتفاقی می افتد؟

سلام بدونیمی های عزیز امروز می خوایم با یک ویدئو آموزشی بدونیم که اگر قند رو از رژیم غذایی حذف کنیم چه اتفاقاتی رو تجربه خواهیم کرد.

حسام حداد

دیدگاه خود را بنویسید